Kuru/Sıvı Kimyevi Otomatik Söndürme Sistemleri Periyodik Kontrolü
Yangın, hayati tehlike oluşturan bir olay olabilir. Bu nedenle, yaşamı tehdit eden farklı ortamlar ve farklı yangın türlerinden dolayı, yangınla mücadele sistemleri, yangınları söndürmek için tek bir kimyasala güvenemez. Alevler, kökenlerine bağlı olarak farklı özellikler taşıyabilir ve bu nedenle farklı kimyasal işlemler gerektirebilir.
Günümüzde kullanılan başlıca iki tür yangın söndürme sistemi vardır:
Islak ve kuru kimyasal yangın söndürme.
ISLAK KİMYASAL YANGIN SÖNDÜRME
Islak kimyasal söndürme sistemi, çoğu insanın geleneksel yangın söndürme sistemi olarak anladığı şeydir, örneğin ticari bir mutfakta. Bu söndürme yöntemi, ortama göre oluşabilecek pişirme yangınlarına özeldir. Söndürme elemanı, etkilenen bölgeye püskürtüldüğünde alevleri hemen soğutan sıvı bir maddedir. Etkinliği kısmen yangına anında tepki vermesinden kaynaklanmaktadır. Sıvı, yemeklik sıvı ve katı yağlarla temas ettiğinde, reaksiyona girerek köpük oluşturur, ardından etkilenen alanı soğutur ve yangının yeniden alev almasını önler.
Islak kimyasal söndürme sistemlerinin NFPA 17A (ıslak kimyasal söndürme sistemleri standardı) ve NFPA 96 (Ticari Pişirme İşlemleri için Havalandırma Kontrolü ve Yangından Korunma Standardı) ile uyumlu olması gerekir.
KURU KİMYASAL YANGIN SÖNDÜRME
Kuru kimyasal söndürme sistemleri en çok boya püskürtme kabinleri ve büyük arazi ekipmanları gibi endüstriyel ortamlarda kullanılır. Kuru kimyasal sistemler, suyun erişilemez hale geldiği yerde ve zamanda yangınları etkili bir şekilde söndürmek için Sınıf ABC veya Sınıf BC kuru kimyasal bileşikler kullanır. Kuru kimyasal sistemler şarj edilebilir olduğundan, ticari ve endüstriyel ortama kolayca monte edilen elektrikli söndürme sistemleri, bu sistemler kolay erişilebilirlik sağlar ve kullanımı verimlidir. İletken olmadıkları için, yalnızca sıradan yanıcı malzemelerdeki yangınları bastırmak için değil, aynı zamanda canlı elektrik ekipmanı içeren yanıcı sıvı yangınlarında da kullanılabilirler.
Kuru kimyasal sistemlerin NFPA 17 (Kuru Kimyasal Söndürme Sistemleri Standardı) ve NFPA 33 (Yanıcı ve yanıcı malzemelerde güvenle kullanmak için Sprey Uygulama Standardı) ile uyumlu olması gerekmektedir.
Doğru Yangın Söndürme Sistemini Seçmek
Yangın söndürme sistemleri erken tespitte yardımcı olur ve potansiyel olarak can ve mal tehdidi oluşturan yangınları hızla bastırmaya yardımcı olur. Ortamınız ve uygulamanız için doğru sistemin kurulması çok önemlidir.
Her türlü yangın söndürme sistemleri, yangın tehlikelerine anında yanıt vermek için tasarlanmıştır. Bir yangın ne kadar erken kontrol edilebilirse, mülkünüzde veya tesisinizde meydana gelen hasar miktarını yardım gelene kadar en aza indirme şansınız o kadar artar. Farklı endüstriler ve uygulamalar, farklı yangın söndürme çözümleri gerektirir ve bu tür bir yangın söndürme sistemi kuru kimyasal yangın söndürme sistemidir.
Kuru Kimyasal Yangın Söndürme Sistemi Nedir
Kuru kimyasal yangın söndürme sistemi, yangını söndürmek için kuru kimyasal toz kullanan bir tür yangından korunma sistemidir. Çoğu kuru kimyasal yangın söndürme sistemi, kuru kimyasal tozla doldurulan ve ardından basınçlandırılan büyük bir tank kullanır.
Sistem elektrikle veya manuel olarak etkinleştirildiğinde, basınçlı tank üzerindeki valf açılır ve kuru toz bir boru sistemine ve yangın söndürme sisteminin nozullarından dışarı atılır. Kuru kimyasal toz, yangını en kısa sürede boğup söndürmek için çalışır.
Kuru Kimyasal Yangın Söndürme Sistemi Hangi Kimyasalları Kullanır?
Kuru kimyasal yangın söndürme sistemleri tarafından kullanılan iki ana kimyasal vardır: sodyum bikarbonat ve mono-amonyum fosfat. Sodyum bikarbonat tüm B Sınıfı yangınları ve bazı C Sınıfı yangınları idare edebilirken, mono-amonyum fosfat Sınıf A, B ve C’deki yangınlar için kullanılan çok amaçlı bir çözümdür.
Kuru Kimyasal Yangın Söndürme Sistemini Hangi Uygulamalar Kullanır?
Kuru kimyasal yangın söndürme sistemleri, temel olarak kimyasal depolama, petrokimya yükleme ve boşaltma tesisleri, oto boya kabinleri, daldırma tankları, karıştırma odaları, açık yüzlü kabinleri ve daha fazlası gibi büyük, endüstriyel uygulamalarda kullanılır. Özellikle suyun erişilemediği veya yangın sprinkler sisteminin tercih edilmediği ortamlarda kullanışlıdırlar. İletken olmadıklarından, canlı elektrik ekipmanı içeren yanıcı sıvı yangınlarındaki yangınları bastırmak için de kullanılabilirler.
Artılara ve Eksilere Bakmak
Herhangi bir yangın söndürme sistemi ile artıları ve eksileri vardır. İşte kuru kimyasal yangın söndürme sisteminin avantaj ve dezavantajlarının bir dökümü, böylece uygulamanız için kuru kimyasal yangın söndürme sisteminin doğru olup olmadığını belirleyebilirsiniz.
Kuru Kimyasal Yangın Söndürme Sisteminin Avantajları
Kuru Kimyasal Yangın Söndürme Sisteminin Dezavantajları
Endüstriyel uygulamanızın bir yangın söndürme sistemine ihtiyacı varsa, kuru kimyasal yangın söndürme sisteminin avantajlarının dezavantajlardan büyük ölçüde ağır bastığı açıktır. Kuru kimyasal yangın söndürme sistemlerinin kurulumu basit ve ekonomiktir ve piyasadaki en iyi yangın korumasını sunarlar.
Tekrar standartlara bakarsak :
Kuru Kimyasal Sistemlerin NFPA 17 (Kuru Kimyasal Söndürme Sistemleri Standardı) ve NFPA 33 (Yanıcı ve yanıcı malzemelerde güvenle kullanmak için Sprey Uygulama Standardı) ile uyumlu olması gerektiğini unutmamak önemlidir. Ayrıca, UL 1254’ün yeni Gerçek Dünya Kriterlerine (ön mühendisliği yapılmış Kuru Kimyasal Söndürme Sistemi Üniteleri için Standart) uymalıdır.
Islak Kimyasal Sistemler, NFPA 17a (yaş kimyasal söndürme sistemleri için standart) ve NFPA 96 (Ticari Pişirme İşlemlerinde Havalandırma Kontrolü ve Yangından Korunma Standardı) ile uyumlu olmalıdır.
Tipik öğeler ve bileşenler şunları içerir:
Kuru/Sıvı Kimyevi Otomatik Söndürme Sistemlerinin yıllık periyodik kontrollerinde neler yapılır?
Bu sistemlerin önemi gereği standartlara dayalı muayenesinin yapılması gereklidir. Projeden başlayan tetkiklerle, konusunda uzmanlaşılmış kontrolün TÜRKAK onaylı Akreditasyonlu firmalar tarafından yapılması da sistemin güvencesi olacaktır.
Kısaca bakımından, periyodik muayenesine kadar tamamen ciddiyet gerektirir.
AKREDİTASYONUMUZ DAHİLİNDEKİ
5.A.1. Yağmurlama (Sprinkler) Sistemleri
5.A.2. Yangın Su Deposu
5.A.3. Yangın Pompa İstasyonu
5.A.4. Yangın Hidrant Sistemi
5.A.5. Yangın Dolap Sistemi
5.A.6. Su Sprey (Water Spray) Sistemleri
5.A.7. Su Sisi (Water Mist) Sistemleri
5.A.8. Köpüklü Söndürme Sistemleri
5.A.9. Portatif Yangın Söndürme Tüpleri Yerleşimi
5.A.10. Algılama Alarm Sistemleri
5.A.11. Temiz Gazlı Otomatik Söndürme Sistemleri
5.A.12. CO2 Gazlı Otomatik Söndürme Sistemleri
5.A.13. Kuru/Sıvı Kimyevi Otomatik Söndürme Sistemleri
5.A.14. Acil Aydınlatma Ve Yönlendirme Sistemleri
5.A.15. Duman Tahliye Sistemleri
5.A.16. Kaçış Yolu Basınçlandırma Sistemleri
Eyüp Sultan Mah. Başkent Cad. No: 6/1 Sancaktepe/İstanbul
T: +90 216 311 40 41 pbx
F: +90 216 311 90 91
M: +90 549 272 74 40
© 2025 Tasarım Area Medya